Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási
Program Rekultiváció

Hírek

Dombóváron tájékoztattuk az érdeklődőket a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Programról

2012-12-13

Nyílt napon, valamint lakossági és szakmai fórum keretében tájékoztattuk az érdeklődőket Dombóváron a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Programról.

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program a dél-dunántúli régió legnagyobb környezetvédelmi projektje, amely az Európai Unió támogatásával valósul meg. Baranya, Somogy és Tolna megyéből 313 önkormányzat csatlakozott a programhoz, amely több mint négyszázhúszezer lakost érint. A Mecsek-Dráva programot tíz éve fogadta el a kormány, a kivitelezés egy éve kezdődhetett el.

– Menteni a menthetőt és korszerű rendszert építeni a jövő számára. – Így is meg lehet fogalmazni a program két fő részét. Az első az elavult hulladéklerakók rendezése, az ún. rekultivációs projekt. A második a korszerű, a szelektív gyűjtést is széles körűen elterjesztő hulladékkezelési rendszer kiépítése.

A rekultivációs szakasz már lezárult; 78 hektáron 88 hulladéklerakót számoltunk fel. Ennek a projektnek a költségvetése közel bruttó ötmilliárd, amit teljes egészében az Európai Unió finanszíroz.

A telepek rekultivációja három féle módon valósult meg. A legtöbb helyszínen (58) együtemű rekultiváció történt. Ebben az esetben a teljes rekultivációs rétegrend kialakításra került. Öt lerakót kétütemű rekultivációval rendeztek, azaz jelenleg egy átmeneti záróréteget alakítottak ki. Huszonöt telepet teljesen felszámoltak, vagyis a felszedett hulladékot szétválogatták, és rendeltetésüknek megfelelően utógondozták. A rekultiváció befejezéseként humuszréteggel zárták le a lerakót, a területre növényeket telepítettek (elsősorban füvesítettek), így ismét a környezetbe illeszkedő, zöld felületet kapott vissza az adott település. A rekultiváció révén a lehető legkisebbre szorították vissza a környezet terhelését, megóvták a talajt és a vízbázisokat.

A telepek megszüntetésével viszont nem ért véget a munka. A természetnek visszaadott lerakók további törődést igényelnek. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik majd a talajvíz állapotát és a környék ivóvízminőségét, nyomon követik és elemzik a gázképződést. Munkájukat 82 figyelőkút segíti. Az üzemeltetési feladatokat a BIOKOM Kft. vállalta fel; feladatuk lesz a lerakók műszaki ellenőrzése, az árkok és idevezető utak karbantartása, javítása, a területek kaszálása, parlagfű-mentesítése és természetesen a telepített növényzet ápolása, karbantartása több mint 78 hektáron, melyen 107 futballpálya is elférne.

A nyílt napon készült képeket itt tekintheti meg

A lakossági és szakmai fórumon készült képeket itt tekintheti meg

Vissza a hírekhez

Hírlevél feliratkozás