Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási
Program Rekultiváció

Hírek

Befejeződött a kökényi hulladéklerakó rekultivációja

2012-05-24

A "Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program – Rekultiváció" projekt keretében Baranya, Somogy és Tolna megye 89 települése érintett, melyből 7 a Pécsi Kistérséghez tartozik. A kökényi hulladéklerakón teljes rekultivációt végeztek 3 talajvíz figyelő kút beépítésével.

A kökényi hulladéklerakó 3,5 hektáron fekszik, a teljes terület 145 000 m2. Működésének 9 éve alatt 1 400 000 m3 hulladék gyűlt össze. A munkálatok tavaly októberben kezdődtek, és a 72 000m2–es területen a teljes rekultivációs rétegrend kialakításra került. Az I. ütem lerakója, amely még szigetelés nélkül készült, 1981-től 17 éven keresztül fogadta Pécs és a környező települések kommunális hulladékát. A lerakótestre zöldhulladék komposztáló-telep is épült, amelyet a projekt során el kellett bontani.

A kivitelező SKG - 2011 rekult Konzorcium tagja, a KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. feladata volt a hulladéklerakó I. ütemének rekultiválása, és tájba illesztése úgy, hogy közben a jelenleg is működő hulladéklerakó-telep zavartalan működését is biztosítsák. A 2008-ban bezárt lerakó 500 méteres körzetén belül nincs lakos, így a munkálatok a kökényi lakókat csak kismértékben zavarhatják. Az ivóvízbázist nem teszik ki közvetlen veszélynek. A lerakó I. ütemét, amelyben csaknem 900 000 m3 hulladékot helyeztek el átlagosan 10-11 méteres vastagságban, véglegesen lezárták.

Ahhoz, hogy a lerakó végső formáját kialakítsák, a hulladékot áthalmozták. A megformázott hulladéktestet 50 cm-es vastagságú kiegyenlítő talajréteggel fedték le, körülbelül 21 000 m3 talaj felhasználásával. A záróréteg 1 m vastag, a felszínén 5,5 hektárnyi felületet füvesítettek. A mesterséges szigetelő és szivárgó réteget 50 000 négyzetméternyi felületen fogadta a ki-egyenlítő réteg, a hulladék így a talajvízzel nem érintkezhet. Három talajvíz figyelő kút beépí-tésével kialakított monitoring rendszer segítségével évente egyszer mintát vesznek a talajvíz-ből. A regionális hulladékkezelő központ építése során a rekultivált hulladéktest úgynevezett koronaszintje ismételten funkciót kap majd: ez lesz a rákerülő létesítmény fogadószintje.

A Pécsi kistérséghez Kökény mellett, még Baksa, Birján, Magyarsarlós, Orfű, Pécsudvard és Pellérd tartozik. A kistérség 74 755 lakása kapcsolódott be a hulladékgyűjtésbe, ez 96,8%-ot jelent. Baksa, Birján és Pécsudvard településeken helyben rekultivációt végeztek. Magyarsar-lós, illetve Pellérd lerakóit felszámolták, hulladékukat szétválogatják. A fémeket értékesítik, a veszélyes hulladékot megfelelő helyre szállítják. A komposzt és az inert hulladék a helyszínen marad. 17 település felszámolt hulladéklerakójának funkcióját az egyetlen jelentősebb kapaci-tással rendelkező második kökényi hulladéklerakó tölti be.

Bár a téli időjárás nehezítette a munkálatokat, a rekultivációt 2012. április 4-én készre jelen-tették. A sikeres műszaki átadás-átvétel április 18-án volt.

Amennyiben további információra lenne szüksége, forduljon bizalommal a Ferling PR munkatársához, Farkasné Németh Krisztinához a 72/512-372-es telefonszámon vagy a nemeth.krisztina@ferling.hu címen.

Vissza a hírekhez

Hírlevél feliratkozás