Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási
Program Rekultiváció

GYIK

Milyen egy modern hulladékkezelő telep?

Amikor a hulladéklerakó kerül szóba, mindenkinek egy olyan telep jut eszébe, amely messziről bűzlik, a szemét pedig hegyekben tornyosul mindenféle rendezőelv nélkül. Egy korszerű hulladékkezelő telep sokkal inkább egy különleges gyár, ahol a biztonságról több rétegnyi mesterséges szigetelés gondoskodik. A cél, hogy a hulladék semmilyen körülmények között ne kerüljön kapcsolatba a természettel.

A telepre csak szelektált hulladék jut; papír, műanyag és üveg nem, hiszen ezek újrahasznosíthatók. A telepre érkező hulladékot gépi és kézi erővel újraválogatják, majd ledarálják, aztán szagmentes technológiával lebomlasztják. Az így keletkezett „földszerű” anyag kerül a lerakóba. A lerakott hulladékot, gépekkel még jobban összenyomják, tömörítik. Végül mesterséges szigeteléssel elzárják a környezettől. A szigetelésre földet hordanak és zöld növényzetet telepítenek. A lerakók működését a hazai hatóságok, szakemberek mellett az Európai Unió szakértői is ellenőrzik.

Mi akadályozza meg, hogy bűz lepje el a környéket?

Egy modern lerakóban a hulladék feldolgozási módja is megakadályozza a szagok „kikerülését”. A bomló anyagokat tartalmazó lakossági hulladékot (pl. konyhai hulladék) a telepre szállítás után ledarálják, az aprítékot pedig 2-3 hétig szagmentes eljárással lebomlasztják, mielőtt a lerakóba kerülne. Így ide már a szagmentes hulladék kerül.

A szél jelent veszélyt a szemétre?

Egyáltalán nem. A modern lerakók aprított, tömörített hulladékbáláinak a kisebb légmozgások nem árhatnak, erősebb szél ellen pedig akár mobil védőhálóval is védhetők.

A szemétlerakók környékén nem fognak megszaporodni patkányok és egyéb rágcsálók?

Mivel a hulladék szerves részei a deponálás előtt lebomlanak, nem kell ettől tartani.

A hulladéklerakókat hogyan védik a guberálók ellen?

Magával a rekultivációval, önkormányzati hatáskör.

Mi történik, ha betelik a hulladéklerakó?

Az érintett hulladéklerakók, amiket rekultiválnak, BEZÁRT hulladéklerakók.

Emelkedni fog az érintett településeken a szemétdíj a fejlesztés miatt?

Igen, hiszen a rekultivált hulladéklerakók esetében folyamatos mérések szükségesek, az üzemeltető laborvizsgálatokat végeztet.

Ugrás az oldal tetejére

Hírlevél feliratkozás