Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási
Program Rekultiváció

Eseménynaptár

NYÍLT NAP, LAKOSSÁGI ÉS SZAKMAI FÓRUM DOMBÓVÁRON

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultiváció projekt keretében 2012. december 12-én 14 órától nyílt napot tartunk a dombóvári hulladéklerakónál (mely a 61-es sz. főút (Dombóvár-Kaposvár) mentén található; a Dombóvár táblát elhagyva bal kéz felől az első bekötőút a lerakóhoz vezet).

Ezt követően, 15 órától lakossági és szakmai fórum keretében tájékoztatjuk az érdeklődőket a rekultivációs projekt eredményeiről és a folyamatban lévő fejlesztési projektről. (Fortuna Étterem, Dombóvár, Ady u. 14.). Mindkét eseményre tisztelettel meghívjuk és várjuk a lakosságot, az érdeklődő szakembereket.

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultiváció teljes egészében a Dél-dunántúli térségben zajlott; itt 88 régi, műszakilag nem megfelelő, bezárt, illetve felhagyott települési szilárd-hulladék lerakó volt, melyek rekultivációs munkálatai a dombóvári hulladéklerakóval fejeződtek be novemberben. A 100 százalékban Európai Uniós forrásból megvalósuló „Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program – Rekultiváció” elnevezésű projekt teljes költségvetése bruttó 4 997 889 570 Ft.

Töltse le a meghívót .jpg-ben!

2012-12-06

Lezárult a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultivációs projektje

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program a dél-dunántúli régió legnagyobb környezetvédelmi projektje, amely az Európai Unió támogatásával valósul meg. Baranya, Somogy és Tolna megyéből 313 önkormányzat csatlakozott a programhoz, amely több mint négyszázhúszezer lakost érint.

Megvalósult a tájromboló hulladéklerakók rekultiválása 78 hektárnyi területen; összesen nyolcvannyolc régi hulladékteleppel kevesebb szennyezi a környezetet, csúfítja a tájat a Dél-Dunántúlon (Baranya, Somogy és Tolna megyékben) a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program nemrég lezárult első szakaszának eredményeként. Az ünnepélyes zárórendezvényre 2012. november 13-án kerül sor a pécsi Városházán 10.30 órai kezdettel. Az eseményen részt vesz Dr. Páva Zsolt, az önkormányzati társulás elnöke, Pécs város polgármestere, dr. Kiss Tibor, a BIOKOM Kft. ügyvezető igazgatója, valamint dr. Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

2012-11-07

Szakmai konferencia a rekultivációs programról

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program projektjei (rekultiváció és fejlesztés) mellett a veszélyes hulladékok kezelésére kijelölt Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség működése és a hatályos hulladékkezelési előírások lesznek a témája a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. székházában megszervezésre kerülő szakmai konferenciának. Az eseményre 2012. november 13-án, 11.30 órai kezdettel kerül sor, melyre tisztelettel meghívjuk és várjuk a projektben érintett település polgármesterét, egyetemi tanárokat, településfejlesztési szakembereket és laikus érdeklődőket is.

Az eseményen részt vesz dr. Páva Zsolt, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás elnöke. Dr. Schieszl Ferenc, az OHÜ főosztályvezetője ismerteti a nemrég létrehozott hivatalának hatásköreit és feladatait. Felszólal dr. Kiss Tibor és Leitol Csaba a Biokom Kft., valamint dr. Merza Péter a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. képviseletében. Ők az új hulladékgazdálkodási törvény ismertetik, majd bemutatják a rekultivációs program legfontosabb elemeit és céljait. A három megye közel száz települését érintő program ugyanis a végéhez közeledik, a városok, falvak mellől eltűnnek a környezetszennyező és meglehetősen taszító látványt nyújtó szeméttelepek. A legmodernebb technológiának és a precíz mérnöki teljesítménynek köszönhetően a helyükön biztonságosan szigetelt, az ott élőkre immár semmilyen veszélyt nem jelentő dombok zöldellnek. A konferencia záró előadója dr. Merza Péter lesz, aki kitér a fejlesztési programra is, amely a gyűjtőedényektől a szállítókocsikon át a hulladékkezelő-telepekig egy komplett, új hulladékgazdálkodási rendszert fog létrehozni a Dél-Dunántúlon.

Töltse le a meghívót .pdf-ben!

2012-11-05

Nyílt nap 2012.május 24-én

Tisztelettel meghívunk és várunk minden kedves Érdeklődőt a "Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program - Rekultiváció" projekt keretében szervezett nyílt napra. A tájékoztató esemény 2012. május 24-én, csütörtökön, 17.00 órakor kezdődik a Kökényi Hulladéklerakónál (A telep Pécs városától délre, Kökény és Szilvás községek között található; az 58. számú főútról, a pogányi repülőtérrel szemben leágazó, szilárd burkolattal ellátott 2,3 km hosszú bekötőúton közelíthető meg.)

Számítunk minden érdeklődő megtisztelő jelenlétére!

Töltse le .pdf-ben!

2012-05-11

Nyílt nap a nagyatádi hulladéklerakónál

Tisztelettel meghívunk és várunk minden kedves Érdeklődőt a "Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program - Rekultiváció" projekt keretében szervezett nyílt napra. A tájékoztató esemény 2012. április 26-án, csütörtökön, 16.30 órakor kezdődik a Nagyatádi Hulladéklerakónál (Berzence irányába, a főút mentén található meg - néhány km Nagyatádtól -, a Saubermacher táblánál kell balra kanyarodni.) Számítunk minden érdeklődő megtisztelő jelenlétére!

Töltse le .pdf-ben!

2012-04-20

Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program
Rekultiváció - Ünnepélyes projektnyitó rendezvény 2011. július 4-én

2011 fontos esztendő a Dél-dunántúli régió környezeti állapotát a szívükön viselők számára. Jelentős előrelépés várható a 313 települést, több mint 426 ezer embert érintő Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Programban: hosszú előkészítés után még az idén megkezdődnek a tényleges munkák. Elindul egy másik nagy környezetvédelmi fejlesztés is 2011-ben, ez pedig a felhagyott, korszerűtlen hulladéklerakók rekultivációja, ami 89 település számára hoz pozitív környezeti változást. Mindkét program az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Az ünnepélyes eseményen köszöntőt mond, ill. a programot bemutatja:
Dr. Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere, a társulás elnöke Papp Gábor,
a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője

Az eseményre, a projektben érintett 89 település polgármestereit, jegyzőit tisztelettel hívjuk és várjuk.

Az ünnepséget követően szakmai fórumra kerül sor, melyen szakmai és gyakorlati információkkal szolgálunk az érintettek számára:

  • A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program helyzete – Papp Gábor, a Társulás intézményvezetője
  • A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program szakmai koncepciója – Leitol Csaba, az MKM Consulting Zrt. vezérigazgatója
  • A hulladékgazdálkodás közszolgáltatási vonatkozásai; üzemeltetési kérdések, az önkormányzatok kötelezettségei – Kiss Tibor, a BIOKOM Kft. ügyvezető igazgatója

2011-06-17

Hírlevél feliratkozás