Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási
Program Rekultiváció

A projektről - Köszöntő

Páva Zsolt

Mottó: "A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön."

Életvitelünkkel hatalmas mennyiségű hulladékot termelünk. Fogalmazhatunk úgy, hogy a XXI. századi lét egyik szokásos - és rendkívül káros - velejárója az, hogy gyakran szelektálunk: kidobjuk a csomagolóanyagokat, az elhasználódott tárgyakat, lecseréljük a bútorokat és veszélyes anyagok is kikerülnek háztartásainkból, gondoljunk csak a le nem bomló műanyag flakonokra, vagy a vegyszeres tartályokra. Sokak számára a hulladék útja véget ér a szeméttárolónál - pedig a hulladéktárolás szempontjából minden ott kezdődik el...

Megszoktuk, hogy az óriási mennyiségű hulladék tárolásáról valaki gondoskodik - ám abba már nagyon kevesen gondolnak bele, hogy az eldugott helyeken tornyosuló szeméthalmok milyen veszélyt hordoznak magukban, ha nem a megfelelő körülmények között tárolják őket. Nem túlzás azt állítani, hogy ezek az objektumok időzített bombaként ketyegnek és tehetik tönkre például az ivóvízkészletet.

A Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás pontosan abból a célból jött létre, hogy elejét vegye az ilyen okból kialakuló környezeti ártalmaknak. A nem megfelelően tárolt hulladék hatalmas károkat tud okozni környezetünkben - ezért egy átfogó rekultiváció keretében, uniós támogatással újulnak vagy szűnnek meg a régi, a műszakilag nem megfelelő, a bezárt, vagy az elhagyott hulladéklerakók.

Kérem, ismerje meg Ön is ennek a hatalmas programnak a részleteit, a későbbiekben pedig érdeklődjön eredményeiről a Társulás kiadványaiból és hivatalos honlapján!

dr. Páva Zsolt
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere,
a Mecsek-Dráva Regionális Szilárdhulladék Kezelő Rendszer
Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás elnöke

Hírlevél feliratkozás